Bezpieczne obchodzenie się z żywnością. Obejmuje to bezpieczne procedury dla każdego procesu, takie jak przyjmowanie, przepakowywanie, przechowywanie żywności, przygotowywanie i gotowanie, chłodzenie i ponowne podgrzewanie, wystawianie produktów, obsługa produktów podczas obsługi klientów, pakowanie, czyszczenie i dezynfekcja, zwalczanie szkodników, transport i dostawa. Obejmuje również potencjalne przyczyny zanieczyszczenia krzyżowego.

Ser swojski a higiena

Normy i wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności są określone na poziomie krajowym w Kodeksie Norm Żywności i wprowadzone w życie w każdym państwie na mocy państwowych ustaw i rozporządzeń. Prawodawstwo oznacza, że osoby odpowiedzialne za sprzedaż lub podawanie niebezpiecznych produktów żywnościowych mogą być pociągnięte do odpowiedzialności za wysokie grzywny.

  • Catering dla klientów, którzy są szczególnie narażeni na choroby przenoszone przez żywność, jak również tych z alergiami lub nietolerancją.
  •  Właściwe procedury czyszczenia i dezynfekcji, środki czyszczące i ich właściwe stosowanie oraz przechowywanie środków czyszczących, takich jak szczotki, mopy i ściereczki.

 

Domowa pizza z serem korycińskim

 Higiena osobista, mycie rąk, choroby i odzież ochronna.

Bezpieczeństwo żywności jest coraz większym problemem w chińskim rolnictwie. Chiński rząd nadzoruje produkcję rolną, jak również produkcję opakowań do żywności, pojemników, dodatków chemicznych, produkcji leków i regulacji działalności gospodarczej. W ostatnich latach chiński rząd próbował skonsolidować regulacje dotyczące żywności, tworząc w 2003 r. Państwową Agencję ds. Żywności i Leków, a urzędnicy również poddawani są rosnącym naciskom społecznym i międzynarodowym w celu rozwiązania problemów związanych z bezpieczeństwem żywności.

Wydaje się jednak, że przepisy nie są dobrze znane w handlu. Etykiety „zielonej” żywności, „ekologicznej” żywności i „żywności wolnej od zanieczyszczeń” nie są dobrze rozpoznawane przez handlowców i wiele z nich nie ma jasności co do ich znaczenia. Ankieta przeprowadzona przez Bank Światowy wykazała, że menedżerowie supermarketów mieli trudności z uzyskaniem produktów, które spełniają wymogi bezpieczeństwa, i stwierdziła, że wysoki odsetek produktów nie spełnia ustalonych norm.

Więcej informacji o serach korycińskich uzyskasz na stronie Serowar Podlaski 

Ser swojski jak zrobić?

Tradycyjne systemy marketingowe, czy to w Chinach, czy też w innych częściach Azji, obecnie w niewielkim stopniu motywują lub zachęcają indywidualnych rolników do poprawy jakości lub bezpieczeństwa, ponieważ ich produkty mają tendencję do grupowania się z produktami standardowymi w miarę jak przechodzą one przez kanał marketingowy. Bezpośrednie powiązania między grupami rolników a handlowcami lub nabywcami końcowymi, takimi jak supermarkety, mogą pomóc uniknąć tego problemu. Rządy muszą poprawić kondycję wielu rynków poprzez modernizację zarządzania i reinwestowanie opłat rynkowych w infrastrukturę fizyczną. Rynki hurtowe muszą zbadać możliwość opracowania odrębnych sekcji do obsługi owoców i warzyw, które spełniają określone normy bezpieczeństwa i jakości.

 

Nasz ser świetnie nadaje się do pizzy sprawdź https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/z-bazylia/